Historik

1985

Avregleringen av finansmarknaden 1985 ledde till kraftig kreditexpansion och fastighetskris. Under ledning av kusinerna Fredrik och Rikard Svensson inleddes en ny fas i bolaget. Möjligheten att till i högre grad än tidigare lånefinansiera förvärv kombinerat med nedtryckta tillgångspriser ledde till en kraftig expansion av tillgångarna.

Tidigare innehav som Broström, Titan, Sardus, IBS, Ramnäs Bruk och flera av dagens innehav som Balder och Klövern är resultat av dessa affärsmöjligheter. Sedan den globala finanskrisen 2008 har Arvid Svensson strävat mot konsolidering och fastighetsutveckling i Stockholm/Mälardalen.

1883

I slutet av 1800-talet när skråväsendet avskaffades och fri etableringsrätt successivt infördes flyttade Johan-Emil Söderberg från karga odlingsmarker utanför Ulricehamn i Västergötland till Kristinehamn i Värmland. Hans far hade dött en förtidig död och i släktingar som sedan generationer var bergsmän och hammarsmeder i ett blomstrande näringsliv

i Värmland och Västmanland, såg han en möjlighet att klara försörjningen. Han startade en firma med bleckplåtsbearbetning i Kristinehamn och flyttade sedan med rörelsen till Grythyttan. Verksamheten utvecklades till manufaktur av allehanda bleckplåtsartiklar.

1910

Som en del i industrialiseringen av Sverige växte ASEA (ABB) i Västerås snabbt. Därigenom fick Johan-Emil och hans son Arvid allt fler kunder, inte minst ASEA. Det tillsammans med övertalning från kunden Jansson & Sjögrens karamellfabrik, ledde till flytt av verksamheten till Västerås.

Som underleverantör utvecklades företaget och kom snart att bearbeta både tunn- och grovplåt i egen mekanisk verkstad.

1948

Andra världskrigets bristsituationer och den påföljande framgången för svensk exportindustri skapade möjligheter för Arvid och sönerna Tor och Per att utveckla handelsrörelser. Med tiden hade man etablerat såväl regional stålgrossiströrelse som handel med verktyg & industri-förnödenheter.

Detta i kombination med ett öppet sinne för utveckling av nya branscher skapade en plattform för fortsatt expansion.